Elektrische Step wetten in het Verenigd Koninkrijk

Elektrische Steps worden steeds populairder in het Verenigd Koninkrijk, maar de Britse wetten op e-Steps zijn niet altijd duidelijk. Met verhuurprogramma’s die overal in het land opduiken, lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat ze een volledig gereguleerde vorm van vervoer worden. Hier leggen we de belangrijkste feiten rond de Britse e-Stepwetgeving bloot. Liever geen step? Kijk dan naar de ninebot.

Zijn elektrische Steps legaal?

Op dit moment zijn elektrische Steps in particulier bezit illegaal voor gebruik op de openbare weg in het Verenigd Koninkrijk. Je mag alleen met toestemming van de landeigenaar op privéterreinen met elektrische Steps rijden.

Het is echter volledig legaal om een e-Step te kopen, verkopen, bezitten en houden. 

Verhuur e-Steps als onderdeel van de huidige landelijke proefprogramma’s zijn toegestaan voor gebruik op de openbare weg, onder voorbehoud van lokale regels en voorschriften, meestal binnen een bepaald geografisch gebied (soms genoemd “geo-zonering”).

Mag ik met een elektrische Step op de weg rijden?

Het is momenteel illegaal om een e-Step van privébezit te gebruiken op de openbare weg (wegen, trottoirs of fietspaden).

Het is echter wel toegestaan om op een gehuurde Step te rijden als er een proefverhuurregeling bestaat (afhankelijk van de plaatselijke regels en voorschriften) en als u een Q-categorie op uw rijbewijs of voorlopig rijbewijs hebt. Op privéterreinen mag u met toestemming van de eigenaar zonder volledig of voorlopig rijbewijs op een e-Step van een particulier rijden. 

E-Steps vallen onder de relatief nieuwe term “gemotoriseerde vervoersmiddelen”, waartoe ook apparaten als Segways, hoverboards en gemotoriseerde eenwielers behoren. Er is geen specifieke wet voor gemotoriseerde vervoerders, dus ze vallen onder dezelfde wetten als alle motorvoertuigen. 

Mag ik met een elektrische Step op het trottoir rijden?

Een trottoir is geclassificeerd als onderdeel van de openbare weg, wat betekent dat het ook illegaal is om met een e-Step op een trottoir te rijden (tenzij, natuurlijk, dat trottoir particulier eigendom was, en u de toestemming van de eigenaar had om het te gebruiken). 

De meest recente wet die hierop betrekking heeft, is de Highways Act van 1835, die een e-Step in feite als een “wagen” classificeert:

“Indien iemand opzettelijk op een voetpad of op een verhoogde weg aan de kant van een weg rijdt, die is gemaakt of aangelegd voor het gebruik of de accommodatie van voetgangers; of opzettelijk een paard, ezel, schaap, muilezel, varken of rund of wagen van welke aard ook, of een vrachtwagen of slee, op een dergelijk voetpad of verhoogde weg leidt of drijft; of een paard, ezel, muilezel, varken of rund vastbindt op een weg, om het vastgebonden dier daarop te laten of te laten.”

Het is ook illegaal om een gehuurde e-Step op de stoep te gebruiken – deze mogen alleen op de weg (met uitzondering van snelwegen) en in fietspaden worden gebruikt, hoewel overheidsrichtlijnen lokale wetgevers ruimte bieden om het gebruik van gehuurde e-Steps op bepaalde fietspaden te verbieden als zij dat willen.

Heb ik een rijbewijs nodig om op een elektrische Step te rijden?

Ja.Om een gehuurde e-Step legaal te gebruiken, moet u in het bezit zijn van een geldig volledig of voorlopig rijbewijs met de categorie ‘Q’ vermeld. Rijbewijzen met de categorieën ‘AM’, ‘A’, of ‘B’ omvatten de ‘Q’-categorie.

Particuliere e-Steps blijven verboden op de openbare weg, zelfs als u een rijbewijs hebt.

Zal de wetgeving inzake elektrische Steps binnenkort veranderen?

Hoewel de huidige wet zeker verouderd is, zijn er sterke aanwijzingen van verandering in de afgelopen drie jaar, met meer in het verschiet dat de legalisering van e-Stepgebruik door particulieren kan zien.

In juli 2018 begon The Department of Transport (DfT) zijn ‘The Future of Mobility’-raadpleging om nieuwe vervoersmethoden te onderzoeken – waaronder e-Steps – en hoe de infrastructuur en de huidige wetten van het VK mogelijk moeten worden aangepast aan deze nieuwe technologieën. 

Sindsdien heeft Bird een innovatieve proef opgezet in het Olympische park Queen Elizabeth in Londen, waardoor inwoners en bezoekers in het gebied op gehuurde e-Steps konden rijden, en in de zomer van 2020 heeft de regering van het VK richtsnoeren gegeven voor regelingen voor de verhuur van e-Steps, zodat lokale gemeenteraden kunnen samenwerken met verhuurbedrijven (zoals Bird, Lime en Voi) om ze in het hele land op te zetten. 

Waar kan ik met een gehuurde elektrische Step rijden?

De verhuurregelingen zijn bedoeld om het principe van e-Steps in het dagelijkse openbare leven te testen. Zodra de proefperiode eindigt in de tweede helft van 2021, zal de Britse regering waarschijnlijk een andere raadplegingsfase ingaan, alvorens een permanente wetswijziging voor te stellen in het parlement. 

De huurregelingen zijn in feite een reeks “testcases” en initiatieven om feiten over het gebruik van e-Steps te verzamelen, zodat uiteindelijk wetten kunnen worden opgesteld die bepalen hoe e-Steps veilig en doeltreffend kunnen worden gebruikt. 

De Britse regering heeft verklaard van plan te zijn de wettelijke status van zowel e-Steps in privébezit als e-Steps in verhuur aan te pakken met haar proeven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email
Pinterest
LinkedIn
Share